top of page
  • Writer's pictureEmmanuel Stamatakis

Η CYRUS στην Αυστριακή κοιλάδα υδρογόνου του Τιρόλου

Updated: May 30, 2022

Το όραμα της βιωσιμότητας αποκτά σάρκα και οστά σε μία κοιλάδα του Τιρόλου, όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συναντούν το πράσινο υδρογόνο το οποίο αξιοποιεί - με μία χαρακτηριστικά ολιστική προσέγγιση - μία μεγάλη βιομηχανία τροφίμων αγοράζοντας μεταξύ άλλων και φορτηγά υδρογόνου.


Μόνο σαν φωτεινό παράδειγμα μπορεί να χαρακτηρίσει κάνεις αυτό που συμβαίνει στην περιοχή του Ίνσμπρουκ της Αυστρίας. Εκεί, με δεδομένη και την προσφορά άφθονης υδροηλεκτρικής ενέργειας, προωθείται ένα πολύ ενδιαφέρον σχέδιο για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου το οποίο θα χρησιμοποιηθεί και στις μεταφορές - μεταξύ άλλων για τη λειτουργία ενός υδρογονοκίνητου τρένου -, αλλά και στη βιομηχανία, όπου το υδρογόνο θα καίγεται κανονικά σε καυστήρες με μοναδικό καυσαέριο το… νερό (με τη μορφή υδρατμών) προσφέροντας τη θερμότητα που χρειάζονται οι φούρνοι αρτοποιίας της μεγάλης βιομηχανίας τροφίμων MPreis. Μιας εταιρείας που μόνο τυχαία δεν είναι, αφού φημίζεται για την παραγωγή προϊόντων άρτου, κατά κύριο λόγο, αλλά και άλλων τροφίμων, ενώ κατέχει επίσης τη δεύτερη σε μέγεθος αλυσίδα σουπερμάρκετ στην Αυστρία, μετά τα πολύ γνωστά SPAR!


Στο Völs λοιπόν, όπου έχει την έδρα της η MPreis, εγκαταστάθηκε, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού project Demo4Grid (που συγχρηματοδοτείται από την Clean Hydrogen Partnership JU) και του αυστριακού έργου WIVA P&G HyWest, η μεγαλύτερη αλκαλική μονάδα ηλεκτρόλυσης ύδατος (electrolyser) στην Ευρώπη. Η ισχύος 3,2 MW μονάδα θα παράγει υδρογόνο με την περίσσεια ενέργειας του αυστριακού ΔΕΔΔΗΕ (TIWAG) εξισορροπώντας το δίκτυο – και φυσικά καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες της MPreis. H κατασκευή της μονάδας αυτής, που είναι ικανή να παράγει περίπου 500 kg υδρογόνου δουλεύοντας 10 ώρες την ημέρα πραγματοποιήθηκε από την ελβετική εταιρία IHT, χρηματοδοτήθηκε γενναία (σε ποσοστό 70%) από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON.


Tο ενδιαφέρον είναι ότι στο project εμπλέκεται σε ρόλο συντονιστή και μία ελληνική εταιρεία, η Diadikasia Business Consulting (DBC)*, ενώ μία δεύτερη έχει ήδη υπογράψει ένα Letter of Intent για την εγκατάσταση ενός καινοτόμου συμπιεστή υδρογόνου 350 bar. Είναι η εταιρία-τεχνοβλαστός του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, CYRUS S.A., η οποία βρίσκεται επίσης πίσω από τον πρώτο στην Ελλάδα σταθμό ανεφοδιασμού οχημάτων υδρογόνου, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο χώρο του Δημόκριτου – εκεί που είδαμε να λειτουργεί για πρώτη φορά αυτός ο 100% ελληνικής τεχνογνωσίας, παγκοσμίως καινοτόμος και αθόρυβος συμπιεστής.


Σημειώστε ότι η MPreis διαθέτει ήδη το δικό της «υδρογονάδικο» για τον εφοδιασμό των πρώτων τριών φορτηγών υδρογόνου (για την ακρίβεια Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων Κυψελών Καυσίμου – Fuel Cell Electric Vehicles [FCEVs]) που προέρχονται από την αμερικανική εταιρία Hyzon Motors. Tα υδρογoνοκίνητα φορτηγά της Hyzon Motors προσφέρονται σε διαμορφώσεις των 24, 46 και 70 τόνων με ισχύ 160 kW έως 450 kW και αυτονομία 400 έως 680 χιλιόμετρα. Η MPreis, που έχει ήδη παραλάβει το πρώτο Hyzon truck και αναμένει τα άλλα δύο μέχρι τον Αύγουστο, έχει μάλιστα θέσει τον πολύ φιλόδοξο στόχο της αντικατάστασης του συνόλου του στόλου των φορτηγών που διαθέτει (70 φορτηγά), από FCEVs! Ήδη έχει έρθει σε επαφή και με τη Hyundai, η οποία έχει ήδη στην κυκλοφορία κάποιες δεκάδες φορτηγά υδρογόνου στην Ελβετία.


Θυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι το φορτηγό υδρογόνου Hyundai Xcient Fuel Cell διαθέτει ηλεκτροκινητήρα 350 kW (471 PS), μικτό βάρος 18 τόνους, αυτονομία 400 χλμ. (χάρη στα 32,86 kg H2 με τα οποία «φουλάρει») ενώ για τον ανεφοδιασμό του χρειάζεται μόλις 7 λεπτά. Η Hyundai, μάλιστα, έχει ως πρώτο στόχο την πώληση 1.600 τέτοιων φορτηγών FCEV έως το 2025, ενώ ως το 2030 θέλει να έχει διαθέσει 12.000 φορτηγά FCEV στις ΗΠΑ και 27.000 φορτηγά FCEV στην Κίνα. Στο πλαίσιο αυτό η Hyundai προωθεί επίσης την κατασκευή 100 πρατήριων υδρογόνου στην Ελβετία.


Θυμίζουμε, επίσης, ότι ο χώρος των βαρέων οχημάτων θεωρείται προνομιακός για εφαρμογές κυψελών καυσίμου (Fuel Cells) καθώς αυτές προσφέρουν μια ασυναγώνιστη ταχύτητα ανεφοδιασμού - αντίστοιχη των συμβατικών πετρελαιοκίνητων οχημάτων. Και αυτό το στοιχείο αποτελεί μοναδικό πλεονέκτημα για το χώρο των μεταφορών, όπου η πολύωρη αναμονή για την επαναφόρτιση των μπαταριών κοστίζει...


Κλείνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η επιλογή του υδρογόνου από την MPreis δεν προέκυψε απλά και μόνο από την επιθυμία της αξιοποίησης κάποιων επιδοτήσεων, αλλά εντάσσεται σε ένα στρατηγικό σχέδιο μακράς πνοής. Βλέπετε η εταιρία έχει επενδύσει και η ίδια μεγάλα ποσά σε αυτό το project προσβλέποντας όχι μόν


ο στη διαμόρφωση ενός φιλικού προς το περιβάλλον προφίλ, αλλά και σε καθαρό κέρδος – τουλάχιστον σε δεύτερη φάση. Γιατί η εταιρία μπορεί να έχει στη διάθεσή της δωρεάν ρεύμα όταν υπάρχει περίσσεια στο δίκτυο – με βάση τουλάχιστον τα ισχύοντα στην Αυστρία. Ενώ όσον αφορά το καθαρά περιβαλλοντικό σκέλος του όλου έργου, το σύστημα που περιγράψαμε – και είναι ένα από τα λίγα συστήματα που λειτουργούν στην πράξη παγκοσμίως - θα αποτρέψει την εκπομπή περίπου 4.300 τόνων CO2 ετησίως.


*Η DIADIKASIA Business Consulting S.A. συντονίζει μια ομάδα 6 εταίρων, συμπεριλαμβανομένων των MPREIS (Αυστρία), FENsystems (Αυστρίαα), SUNFIRE (Γερμανία), FHA (Ισπανία) και INYCOM (Ισπανία) που οδήγησαν στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου του Demo4grid. Οι εγκαταστάσεις υδρογόνου της MPreis στο Völs του Ίνσμπρουκ είναι αποτέλεσμα του έργου “Demo4Grid” της ΕΕ και του Αυστριακού Έργου Φάρου WIVA P&G HyWest. Το εργοστάσιο της MPreis είναι η αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη μιας περιφερειακής πράσινης οικονομίας υδρογόνου στην Κεντρική Ευρώπη, η οποία αναπτύσσεται συστηματικά εδώ και χρόνια στο Ερευνητικό Κέντρο Υδρογόνου HyWest και εξελίσσεται και επεκτείνεται βήμα - βήμα στο πλαίσιο του Codex Partnership του Green Energy Center Europe.


(Πήγη liberal.gr, Νίκος Λουπάκης)

70 views0 comments
bottom of page